Back to All Events

MØRK - MECHANICAL PIANO

  • Storgata Camping Storgata 5, 9008 Tromsø Tromsø Norge (map)
Photo by Terje Arntsen

Photo by Terje Arntsen

(English presentation below)

Benjamin Mørks sound og spillestil, Mekanisk Piano, er en direkte konsekvens av at han kjøpte et slitent gammelt flygel, spraylakkert i blå Volvo-metallic. I stedet for å late som det var et nytt konsertflygel så fjernet han alle løse og unødvendige deler og oppdaget mange mekaniske, annerledes lyder på innsiden av instrumentet.

Gjennom et system av hjemmelagde mikrofoner kan vi nå høre disse lydene fra f. eks. når man løfter tangentene og trykker ned pedalene. Dette er en spesiell type minimalistisk pianomusikk, kombinert med elektronikk. Benjamin Mørk er fra øya Senja i Nord-Norge. Hans musikalske inspirasjoner strekker seg fra Esbjørn Svensson, Sergej Rachmaninov og Ryuichi Sakamoto til Ben Frost, John Hopkins og Bicep. Han har vært turnerende musiker i 10 år, og de to siste har han turnért sammen med Mari Boine.

I think my spine would have been just as frozen if I were to listen to it during summer
— Nya Upplagan, Sverige)

Som 26-åring var han tidenes yngste festspillprofil ved Festspillene i Nord-Norge.
Han har gitt ut to album med piano, kontrabass, gitar og trommer – Karasho (2013) og Meantime Lifetime (2015). 8. februar 2019 kom Resignasjoner I-IV (fire stykker for mekanisk piano) og med det også hans retur til pianoet.


Spotify: https://spoti.fi/2DuSxE2
Instagram: @Benjaminmork
Facebook: www.facebook.com/morkmusic
Bandcamp: morkmusic.bandcamp.com
Web: www.morkmusic.com

The invention of Benjamin Mørks’ sound and playing-style, Mechanical Piano, is a direct consequence of him buying a beat-up old grand piano that was spray-painted blue, and that had generally seen some really heavy use.
Instead of trying to make it sound like a modern concert grand he removed all the unnecessary parts and discovered there were lots of mechanical sounds inside the instrument.

Through a system of homemade microphones we can now hear the mechanical sounds from i.e the release of the keys and the pressing/lifting of pedals. This is a special kind of minimalistic music for piano, combined with electronics.

Benjamin Mørk is from the island Senja in the northern part of Norway. His musical influences range from Esbjørn Svenson , Ryuichi Sakamoto and Sergej Rachmaninov to Ben Frost, John Hopkins and Bicep. He has been a touring musician for 10 years, and for the past two he has been touring with world music artist Mari Boine as part of her band.

«I think my spine would have been just as frozen if I were to listen to it during summer[...]»
— Nya Upplagan, Sweden

At 26 he was the youngest ever artist-in-residence at Arctic Arts Festival.
He has released 2 albums with piano, double bass, guitar and drums - Karasho (2013) and Meantime Lifetime (2015). February 8 2019 saw the release of Resignasjoner I-IV (four pieces for mechanical piano) and his subsequent return to pianistic endevours.


Apple Music: https://apple.co/2XGgq3O
Spotify: https://spoti.fi/2DuSxE2
Instagram: @Benjaminmork
Facebook: www.facebook.com/morkmusic
Bandcamp: morkmusic.bandcamp.com
Web: www.morkmusic.com

The doors open 30 minutes before.
Free seating.
Age limit: 18 years.
Under 18? Conntact us here.
Accessible tickets are available.
Sold tickets are not refundable.

Dørene åpner 30 minutter før konsertstart.
Sitteplasser.
Konserten har 18 års aldersgrense.
Vergeordning kan være tilgjengelig.
Ta kontakt HER
Ledsagerbevis godkjennes såfremt gjesten har billett eller festivalpass.
Ledsager trenger ikke billett eller festivalpass.
Solgte billetter refunderes ikke.

 
 
Earlier Event: August 11
MARIE VANGEN