Back to All Events

GALLERI: SIGURD HOLE

  • Nordnorsk Kunstmuseum Sjøgata 1 TROMSØ (map)
Photo by Ingvil Skeie Ljones

Photo by Ingvil Skeie Ljones

(English presentation below)

Sigurd Hole har vært en av de travleste bassistene på den norske jazzscenen det siste 10- året. I 2018 debuterte som soloartist med kontrabassalbumet «Elvesang» - til strålende anmeldelser verden rundt. Alene på scenen med sin kontrabass skaper han vakre, minimalistiske lydlandskap hvor både den norske folkemusikken og minimalismen i klassisk musikk er viktige inspirasjoner. Musikken besitter en nærmest zen-aktig ro, og inviterer med dette lytteren inn i et dypt, meditativt lyttefokus.

«Elvesang» er også en stillferdig hyllest av naturen. I et forsøk på å male mer eller mindre abstrakte, lydlige bilder av ulike hendelser og situasjoner i naturen ønsker Sigurd å inspirere til refleksjon rundt vår egen rolle som del av en større helhet - en helhet som vi mer enn noen gang må søke å møte med respekt og kjærlighet i måten vi velger å leve våre liv på. Med utgangspunkt i et dikt av Rumi oppfordrer Sigurd i albumets linear notes oss til å ta oss tid til å virkelig lytte, ikke bare til musikk, men til hverandre, til naturen - og til oss selv:

 

All day and night,
music,
a quiet,
bright reedsong. If it
fades, we fade.

- Rumi (translated by Coleman Barks)

Atmospheric solo bass ( ́Critics pick`)
— The New York Times
A master of timbral manipulation (BEST OF 2018)
— The New York City Jazz Record

Norwegian bassist and composer Sigurd Hole released his solo double bass album “Elvesang” (eng.: “Riversong”) in 2018, to great reviews worldwide. Alone on stage with his bass Sigurd shapes minimalistic soundscapes of rare beauty in which both his Norwegian musical heritage and the minimalism branch of modern classical music serve as important influences. Imbuing the music with an almost zen-like tranquility, he invites the audience into a deep and meditative state of listening.

As the album title indicates, nature is an important underlying inspiration in Sigurd ́s work. In attempting to paint more or less abstract images of sound resembling different objects and situations in nature, he wishes to inspire to reflection about human kinds role as part of a bigger whole. A whole that we now, more than ever, must strive to approach with love, care and respect in the way we live our lives. Inspired by a Rumi poem featured in the albums linear notes, Sigurd urges us to find time to really listen, not only to music, but also to each other, to nature - and to ourselves.

All day and night,
music,
a quiet,
bright reedsong. If it
fades, we fade.

- Rumi (translated by Coleman Barks)

Atmospheric solo bass ( ́Critics pick`)
— The New York Times
A master of timbral manipulation (BEST OF 2018)
— The New York City Jazz Record

The doors open 30 minutes before.
Free seating & standing places
Age limit: 18 years.
Under 18? Conntact us here.
Accessible tickets are available.
Sold tickets are not refundable.

Dørene åpner 30 minutter før konsertstart.
Sitteplasser/ståplasser.
Konserten har 18 års aldersgrense.
Vergeordning kan være tilgjengelig.
Ta kontakt HER
Ledsagerbevis godkjennes såfremt gjesten har billett eller festivalpass.
Ledsager trenger ikke billett eller festivalpass.
Solgte billetter refunderes ikke.

 
 
Earlier Event: August 8
AMGALA TEMPLE
Later Event: August 9
AL JAWALA (GER)